perjantai, maaliskuu 29, 2024

Mallia kansainväliseen valokuvausyhteistyöhön

Huang Yiming

Työskentely suomalaisten valokuvaajien kanssa on ollut minulle hämmästyttävä kokemus: yhdeksän vuoden yhteistyö on tehnyt meistä todellisia ystäviä, läheisempiä kuin uskoin edes mahdolliseksi. Yhteistyöstämme on kummunnut myös monia saavutuksia, ja tässä yhteydessä erityisen kiitollisuuteni kohteena ovat rakkaat suomalaiset ystäväni Kirmo Wilen, Hannele Fors, Markku Saiha ja Kalervo Ojutkangas.

Ensimmäisen kerran tapasimme suomalaisia kuvaajia vuonna 2007. He olivat Oulun läänin edustajia eräässä Hainanin ja Oulun välisessä kulttuuriyhteistyöhankkeessa, ja valokuvaus oli yksi osa tuota projektia. Aluksi minua pelotti kielimuuri, enkä uskonut hankkeen tässä osassa olevan kovinkaan paljoa järkeä. Myöhemmin huomasin olleeni väärässä. Hainanin ulkoasiaintoimiston ja eräiden muiden toimijoiden yhteistyön ja avun seurauksena työpaja Saman auringon alla toteutettiin sekä Hainanissa että myöhemmin Oulussa. Arno Rafael Minkkinen toteutti työpajan Hainanissa ja luennoi sekä suomalaisista että kiinalaisista valokuvaajista koostuvalle kuulijakunnalle. Tuon jälkeen osa hainanilaisista kuvaajista kutsuttiin Suomeen pitämään valokuvanäyttely, ja minun osakseni Suomessa lankesi luennoiminen dokumentaarisesta valokuvauksesta. Tämä projekti synnytti ystävyyden hainanilaisten ja suomalaisten kuvaajien välille, ja se loi sillan molemminpuoliselle kulttuurivaihdolle.

Hainanin kokemukset synnyttivät suomalaisissa valokuvaajissa kiinnostuksen kipinän, ja heitä hämmästytti Kiinassa tapahtuvien muutosten nopea vauhti. Pian he tunsivat velvollisuudekseen tallentaa Hainanissa tapahtuvia muutoksia niin Haikoun miljoonakaupungin keskustassa kuin maaseudullakin. Näistä kahdesta heitä kiinnosti enemmän jälkimmäinen, koska juuri maaseudulla muutokset tapahtuivat parasta aikaa. Hainanista kehittyikin heille pian paikka, jota he alati kaipasivat ja jota he halusivat tutkia yhä enemmän. Viimein he löysivät Yanfengin kaupungista – yli kahdentoista tunnin lentomatkan päästä kotoa –paikan josta tuli oiva tukikohta heidän hankkeelleen valokuvata muutoksia Kiinassa ja tallentaa sen jokapäiväisen arjen elämää. 

Vierailunsa ensimmäisen muutaman viikon ajan suomalaiset lienevät olleet kylässä jotakuinkin omillaan. Kyläläisistä tuskin kukaan puhui englantia, eivätkä suomalaisetkaan osanneet kiinaa tai Hainanin murretta. Suomalaisten toistuvat vierailut kylässä saivat kuitenkin aikaan sen, että heidän ja kyläläisten välille syntyi luottamuksen ilmapiiri. He jopa löysivät itselleen kiinalaisen isoäidin nimeltä LiuJinmei. Minua hämmästytti ja kosketti suomalaisten kyläläisiä kohtaan osoittama omistautuminen, ja heidän ammattimaisuutensa valokuvauksessa sekä heidän vilpittömät tunteensa, joista kuka tahansa valokuvaaja voisi ottaa mallia.

Tuhannet valokuvat kyläläisten arjesta ja heidän ympäristöstään Yanfengin kaupungissa paljastavat ne suuret muutokset, joita Hainanin maaseudulla on tapahtunut. Näiden kuvien ottamiseen suomalaiset kuvaajat käyttivät yhdeksän kulunutta vuotta.

Vuonna 2013,Hainanin dokumentoivan valokuvauksen liiton ja muiden hallituksen elimien avulla, toteutettiin Hainanin pääkaupungissa Haikoussa ja tunnetussa lomakaupungissa Sanyassa suomalaisten kuvaajien Ihmiset ajassa–näyttely, joka oli menestys.

Viime vuonna suomalaisten kuvaajien töitä oli esillä monissa suurissa Manner-Kiinassa pidetyissä valokuvanäyttelyissä. Niistä esimerkkinä kannattaa mainita melkoista mainetta sekä kotimaassa että ulkomailla saavuttaneet Pingyaon kansainväliset valokuvafestivaalit, Dalin kansainvälinen valokuvanäyttely sekä Lishuin kansainvälinen valokuvabiennaali.

Edellä mainittujen lisäksi suomalaiset ovat saavuttaneetKiinassa monia palkintosijoja ja kunniamainintoja erinomaisten valokuvateostensa ansiosta.

Hainanindokumentoivan valokuvauksen liitto kutsui suomalaiset Kiinaan valokuvauksen konsulteiksi, ja kuluneen yhdeksän vuoden aikana he ovatkin pitäneet siellä monia luentoja. Heidän tarinansa tietävät paikkansa, ja he ovat saavuttaneet laajaa huomiota myös mediassa: jotkut ovat ilmestyneet kansallisissa sanomalehdissä, kuten China Daily ja The Washington Postin Kiinaa koskevassa liitteessä China Watch, ja toisia on julkaistu Kiinan kansallisissa valokuvajulkaisuissa.

Kun yhteistyö ulottui maapallon toiselle puolelle saakka, sekä suomalaisten että hainanilaisten kuvaajien Hainania esittelevä valokuvanäyttely kiersi ympäri Suomea.

Yhteistyö Suomen ja Kiinan (erityisesti Hainanin) valokuvaajien välillä on edistänyt kulttuurista vaihtoa maiden välillä.

Olen valokuvaajien puolesta iloinen siitä, että heidän Hainanin hankettaan koskeva kirjansa julkaistaan pian. Toivon että kiinaksi, englanniksi ja suomeksi kirjoitettu teos hämmästyttävine kuvineen saa lukijansa ja katsojansa nauttimaan Hainanin tarinasta yhtä paljon kuin me siitä nautimme – kenties siitä voi jotain myös oppia.

Huolimatta siitä, että ajalla on siivet, uskon että ystävyytemme on ikuista, ja että yhteistyömme tulee laajenemaan uudelle tasolle.

  • Esipuhe

    Mallia kansainväliseen valokuvausyhteistyöhön

    Huang Yiming

    Työskentely suomalaisten valokuvaajien kanssa on ollut minulle hämmästyttävä kokemus: yhdeksän vuoden yhteistyö on tehnyt meistä

    Lue lisää...
  • Preface

    A Model for International Co-operation in Photography

    Huang Yiming

    Working with Finnish photographers has been an amazing experience for me:nine

    Lue lisää...
  • 国际纪实摄影合作的范本 - 黄一鸣 - 与芬兰摄影艺术家们的合作是非常不可思义的事情,谁也没有想到一直延续了9年,而且有了不少的成果。我要感谢芬兰执着的摄影家——基尔默·维蓝、 汉娜蕾·福斯、马尔库·赛哈、卡莱尔沃·奥尤特坎加斯,我们也结下了深厚的友谊。
    Lue lisää...